dijous, 7 de gener del 2010

Cites de Cynthia a Google Llibres

Fent la recerca de "Cynthia cardui" a Google llibres trobem un seguit de referències a publicacions naturalistes de la primera meitat del segle dinou.

La primera d'elles és The naturalist's library publicat a Edimburg l'any 1835. Concretament es al tercer volum de la col·lecció, dedicat a l'Entomologia, on trobem una magnífica làmina de James Duncan amb un parell de dibuixos (anvers i revers) i una descripció precisa de la morfologia de la papallona, del seu cicle biològic i de les plantes nutrícies. En el darrer paràgraf dedicat a l'espècie es fa referència a l'elevada variabilitat poblacional i s'esmenta una abundància excepcional l'any 1826 als voltants de Londres. També s'esmenta una cita primerenca a finals de març a Edimburg.


L'altra publicació que destaquem és The Field Naturalist publicat a Londres l'any 1833. En aquest llibre s'esmenta Cynthia cardui en un capítol dedicat a la migració d'ocells i insectes. Diu que de tots els insectes migradors és el que té una distribució geogràfica més àmplia deguda a unes extranyes tendències dispersives. Esmenta observacions d'exemplars volant mar endins fins a distàncies considerables. També comenta unes observacions d'exemplars migradors a l'illa de Jersey el dia 8 d'octubre de 1832. Acaba citant les observacions d'un altre naturalista a Gloucestershire on d'un any per l'altre van apareixer gran quantitat de papallones atretes per la vegetació exhuberant que habia crescut després de remoure terra per a construir un canal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada