diumenge, 25 d’octubre del 2009

Papallones al mercat

Diumenge al mati les filmacions comencen a l'hora d'esmorzar. Les Cynthies es congreguen als datils i en Graham les filma des de la terrassa del riad. En Constan no pot escapar-se de la creativitat dels joves reporters que l'immortalitzen mentre pren el te en una simlada calma matinal.

From Cynthia Marroc Tardor 2009

Havent esmorzat ens dirigim a Agz amb la intencio de filmar el mercat. El que havien de ser uns simples plans costumistes, amb en Constan caminant entre les parades, acaba essent una de les millors filmacions del cap de setmana. Les caixes de datils son plenes de Cynthies que no semblen immutar-se per la presencia de compradors i venedors de gestos bruscos. Comparteixen la llaminadura amb mosques i vespes.

From Cynthia Marroc Tardor 2009

From Cynthia Marroc Tardor 2009

En Graham ho filma a dos pams de distancia. Els venedors actuen amb tota normalitat davant la camera pero un cop acabem de filmar demanen recompensa. Sembla ser que no es la primera vegada que els filmen.

Agdz no es un poble desconegut per a mi. Aquesta primavera hi he estat tres vegades. En Hassan, propietari d'una botiga de souvenirs ens convida a fer un te amb safra. Dins la botiga el rebombori i la calor del mercat queden lluny. Conversem amb en Hassan i abans de marxar li deixem 200 dirhams que repartira entre els venedors afectats d'estres escenic.

From Cynthia Marroc Tardor 2009

De tornada cap a Afra, al trencant de Tazzarine, ens para la policia:

- Bon dia. Voste anava a 65 km per hora i la senyal diu 60.
- Pero...
- A mes no porta el cinturo cordat.
- Me l'acabo de treure ara mateix!!
- Au va, passi.

A la tarda les filmacions se centren en la posta d'ous i les orugues. Les imatges que s'obtenen amb l'objectiu macro son impressionants. Les veiem des d'un monitor situat a l'ombra. La casualitat fa que filmem com una formiga arrenca un ou acabat de pondre.

En Graham s'obsessiona amb una papallona sobre uns datils vermells. Te al cap un muntatge amb les imatges del mati: en Constan prenent el te amb el palmerar de fons, un zoom a un grup de datils on voleien unes papallones per acabar amb el macro que esta filmant ara on es veu l'espiritrompa de la papallona libant el datil.

Abans que es pongui el sol filmen el comportament sexual consisten en baralles de mascles i vols de corteig femella-mascle.

Jo m'he passat la tarda jugant amb els nens intentant que s'apartessin de la zona de filmacio. Com que avui es diumenge hi ha casi tots els nens del poble, uns quinze, de totes les edats. En un moment que abaixo la guardia tinc la camiseta plena de fulles de Forsskaolea, una especie d'ortiga enganxosa.

From Cynthia Marroc Tardor 2009

Em poso a fer una aquarel.la i tots els nens s'asseuen al meu voltant en silenci. He trobat la manera de tenir-los entretinguts!!!

Pero al cap de poca estona s'avorreixen i la majoria tornen a correr amunt i avall. Nomes tres es queden tota l'estona amb mi observant tots els moviments que faig i comentant la similitud del dibuix amb el paisatge: - S'ha deixat aquells datils. - Aquella palmera es mes alta. Em sembla entendre. Per un moment tinc la sensacio que comprenc millor el berber que l'angles dels colegues britanics.

Quan el sol es pon tornem al riad. Ha arribat un grup de nens americans en bicicleta. Sembla que estem en una casa de colonies. Ens hem de replegar i compartir habitacions. Res a veure amb la nit abans que teniem tota la casa per nosaltres.

Havent sopat conversem amb en Mohamed, germa d'en Hassan. Ens explica que fa poc li varen retirar el carnet de conduir i que dema ha d'anar a Ouarzazte a fer papers. Es dedica a transportar camells en una pick-up. Diu que n'hi caben quatre...

Ha creuat el desert innombrables vegades. Mauritania, Argelia, Mali. Viatja de nit esquivant els controls fronterers. Com a bon saharaui el desert per a ell no te fronteres.

1 comentari:

  1. toni diu:
    Estem impressionats! Molt bona feina. Us esperem per a rebre una llarga explicació amb forces detalls.

    ResponElimina