dimarts, 27 d’octubre del 2009

Garrofers carregats de papallones


From Cynthia Marroc Tardor 2009

Havent esmorzat en una pastisseria a la plaça del poble deixem Tata seguint la carretera de Tiznit. Pocs quilòmetres despres trobem el trencant cap a Taroudant i Agadir. És una carretera secundària que creua l'Anti Atlas passant per la població d'Igherm.

El paisatge és molt desertic i l'absència de vegetació ens permet observar els plegaments espectaculars que formen les muntanyes. Fins i tot les acàcies són escasses aquí. En una de les parades per recollir Forsskaolea observem una àguila daurada remuntant una tèrmica. Què deu trobar per menjar aqui?

From Cynthia Marroc Tardor 2009
From Cynthia Marroc Tardor 2009
Als fons de vall de les zones més engorjades hi trobem palmerars. Encara s'observa alguna Cynthia. No n'hem deixat de veure ni un sol dia!

Poc abans d'arribar a Igherm els palmerars són substituïts per olivars amb garrofers. El canvi és sobtat i segurament degut a un canvi de vessant. Fem una parada per prendre un tè en un poblet petit coronat per un castell enorme.

Mentre poso ordre als apunts en Constan va a donar un cop d'ull als olivars. Al cap d'una estona torna ben esverat. Vine! diu. I agafem el cotxe per baixar fins a prop del riu.

Mentre el segueixo començo a veure moltes papallones. No em diu que ha trobat exactament. Quan passem per vora l'aigua em diu: després t'ensenyaré un abeurador ple de Cynthies. Després d'un matí d'escasses observacions què hi pot haver millor que un abeurador ple de Cynthies?

L'interior del verger és totalment diferent dels olivars que hem explorat aquests dies. Per comptes de ser planer està aterrassat. Hi ha oliveres altes com roures centenaris. I entremig hi ha garrofers i magraners.

Arribem al peu d'un garrofer enorme. Un eixam de papallones l'envolta. Hi ha centenars de Cynthies atretes per la densa florida d'aquest arbre!

From Cynthia Marroc Tardor 2009

Donem una volta per aquesta zona. Tots els garrofers que trobem florits tenen el mateix eixam de papallones envoltant-los. També hi ha papallones aturades al fang dels horts. I algunes persecucions entre mascles. Senzillament és impressionant!

Tornem cap al cotxe i continuem carretera avall. Hi ha més garrofers florits i la mateixa quantitat de Cynthies. La densitat de papallones és fins i tot més alta que als camps d'userda d'Aït Ben Haddou!

Al cap d'una estona els garrofers deixen pas a les argànies. Sota les argànies tot és sec. Les cabres s'enfilen als arbres per aconseguir per aconseguir les poques fulles tendres que hi queden.

From Cynthia Marroc Tardor 2009

Mentre baixem cap a la vall ens n'adonem de com ha canviat el paisatge amb el pas de l'estiu. Tots els cards són secs. No hi ha ni rastre d'aquells Echiums i Resedes tan tendres de la primavera. A primera vista la vall del Souss s'ha convertit en un desert per a les Cynthies.

Abans d'entrar a Taroudant ens aturem al punt 24. Aquest és el lloc on el mes de març varem trobar l'espectacular emergència de papallones. El sol ja és a punt de pondre's. L'aspecte del lloc és depriment. Un abocador amb totes les de la llei. De l'altra banda del oued ens arriba l'olor de plàstic cremat. No hi ha ni una planta verda. Tot és sec.



From Cynthia Marroc Tardor 2009

A les mates espinoses encara hi ha les crisàlides buides que tant ens van emocionar fa uns mesos. Per davant nostre passa una Cynthia adulta. Sembla nova. La seguim.

From Cynthia Marroc Tardor 2009

A la llera del oued hi ha unes mates d'Inula que unes poques papallones aprofiten. És sorprenent el canvi d'aspecte d'aquest lloc en set mesos.

Anem cap a l'hotel Taroudant al centre de la ciutat. Curiosament en el pati interior d'aquest hotel hi ha un bar on serveixen cervesa. És ple de marroquins que n'han fet més d'una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada