dijous, 22 d’octubre del 2009

Reconeixement del terreny

D'aqui un parell d'hores arriba l'equip de la BBC a Ouarzazate. Nosaltres hem aprofitat aquests dos dies previs a la trobada per visitar el maxim nombre de llocs possible i aixi identificar les millors localitzacions per a filmar.

Dimarts ens vam llevar com nous despres de l'intens inici de viatge. La pluja havia quedat enrere i el dia comencava amb un cel ben clar. Havent esmorzat ens vam dirigir cap a Ait Ben Haddou, la primera localitat q voliem visitar. Al llarg de tota la carretera fins al nostre desti les Cynthies es comptaven a centenars. I tot just eren les 9 del mati! Volaven cap al nord pero no era un vol de migracio sino mes aviat una busqueda de fonts de nectar. N'hi havia d'esclafades a l'asfalt i vam poder veure com un oportunista colit touareg s'en cruspia una.

Arribats a Ait Ben Haddou vam caminar riu amunt deixant enrere la zona mes turistica per donar un cop d'ull a un grup de parcel.les conreades on unes dones segaven l'ufals florit. Ens varem entretenir revisant cards i malves sense saber que uns metres mes amunt ens esperava la primera gran sorpresa del viatge.

Les parceles on l'ufals era florit concentraven milers de papallones escalfant-se amb el primer sol del dia i libant el nêctar de les abundants flors liles. Ja teniem la primera localitzacio per a les filmacions! A mig quilometre escas d'un element arquitectonic catalogat com a patrimoni de la humanitat n'acabavem de trobar un altre de natural que no tenia res a envejar-li!


From Cynthia Marroc Tardor 2009


From Cynthia Marroc Tardor 2009


A la tarda varem visitar la vall del Dades pero el cel es va anar tapant gradualment cosa q va fer disminuir l'activitat de les papallones. D'altra banda el trajecte fins a Boumaine du Dades es va fer mes llarg del que esperavem. De tornada cap a Ouarzazate i amb una esplendida posta de sol com a telo de fons ens va parar la policia:

- Voste conduia a 82 km per hora en una zona amb un limit de 60. - Si senyor policia. - Sap que aixo son 400 Dirhams de multa ? - No, no ho sabia. - I doncs ? - No tinc 400 Dh aqui (mentida tactica) - I doncs ? - Posim una multa i ja la pagare a Ouarzazate. - Donim els 400 Dh. - Nomes en tinc 100. - Donim els 100 doncs. - Aqui te. - D'acord. I ja ho sap: no corri. - Si ja ho se: xuia xuia (a poc a poc)... - Oh! parles arab? - Xuia xuia (una mica) - I que feu per aqui ? - Busquem papallones [aqui va un rollo sobre les migracions, les orugues, els ous...] - I amb aixo us guanyeu la vida ? - D'aquella manera. Tenim el just per anar tirant (cara de pena)...


I el senyor policia en un arrebato de generositat ens va tornar els 100 Dh i ens va desitjar un bon viatge. El dia hauria estat rodo si el barca no hagues perdut el partit.


Ahir dimarts varem baixar per la vall del Draa passant per Agdz en direccio a Zagora. Al cap de poca estona varem trobar mes camps d'ufals florit amb grans concentracions de Cynthia. Tambe varem observar concentracions notables sobre mates d'Inula viscosa a la llera d'un oued sec amb palmeres de fons. Una bona localitzacio per a les filmacions:


From Cynthia Marroc Tardor 2009


A partir d'Agdz comenca un palmerar quasi continu fins a Zagora. Aquesta epoca de l'any les palmeres estan carregades de datils madurs a punt de ser collits. I les Cynthies ho saben i sembla que els agrada libar el sucre dels datils caiguts. Varem fer diverses incursions en els tranquils vergers que creixen sota les palmeres. I en totes varem trobar papallones i erugues en diversos estadis.




Cap a les tres de la tarda i amb una llum immillorable per a les filmacions vam observar els primers coportaments territorials i d'aparellament. A cada petita parcela entre palmeres hi havia centenars d'individus esvalotats. Baralles de fins a quatre mascles! Un mascle i una femella destorbats per un segon mascle emprenyador. Una altra baralla aqui. Una altra persecucio alla... Realment estressant! Esperem que la camara pugui pendre bones imatges d'aixo doncs costa descriure-ho amb paraules.


From Cynthia Marroc Tardor 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada